U današnjem članku dotać ćemo se i bolesti od koje verujemo da svi mi pomalo strahujemo, te Vam povodom toga donosimo jedan trik koji Vam pokazuje da li bi trebali da podsetite lekara zbog preventivnog snimka grudnog koša. Naime , radi se o tome da su istraživanja pokazala da 35 odsto ljudi , koji boluju od karcinoma pluća ne-malih ćelija , imaju tzv zalepljene prste.

Mi Vam zato donosimo trik koji preporučuju stručnjaci , a koji je jednostavan i svako ga sam može uraditi, te se on može pokazati jako korisnim , te Vas naterati da na vreme posetite svog lekara.  Naime , dovoljno je da dodirnete nokte kažiprsta, te bi trebalo da ima malo prostora iznad noktiju. Ističe se da je dovoljno da dodirnemo prste i ako nema prostora iznad noktiju mogiuće je da su prsti izboličeni , te stručnjaci preporučuju da se ode na preventivni rendgenski pregled grudnog koša, kako bi proverili srce i pluća.

Naime , Britanska organizacija , koja se bavi prevencijom i bporbom protiv ra ka , da vredi uraditi ovaj jednostavan test , te da on može ukazati na neku bolest. Ističemo da su prsti povezani sa duugotrajnom hipoksijom u ovim delovima te , te u mnogo slučajeva uzrokovanom bolešću. Javlja se kod bolesti respiratornog siste , kao što je ra k pluća , ali i kod hroničnih bolesti pluća , plućna tuberkoloza i kod određenih bolesti štitne žlezde i Kronove bolesti.