Mnogo puta nam se sigurno desi da vidimo nešto na predmetima koje koristimo, a da ne znamo za šta služi. Lavabo je nešto što koristimo mnogo puta u danu, pogotovo u današnje doba.

Ipak, sigurni smo da ste i morali da vidite onu jednu malu rupu koju svaki lavabo ima. Možda ste se nekada zapitali čemu to ona služi, a možda ste i tražili odgovor na to, ali ga niste uspjeli naći.

Ako vas zanima odgovor na to pitanje, onda ćete ga moći i pročitati u nastavku. Sigurno ste i morali primijetiti tu rupu na lavabou, a ona se zapravo označava kao procelator i ima dvije uloge.

Prva njena uloga jeste da omogući vodi da otiče jer zrak koji dolazi iz te rupe može da ubrza oticanje vode u lavabou, a osim te uloge će vam ova rupa dobro doći ako dođe do začepljenja jer ako dođe do bilo kakvog začepljenje, voda će preko te rupe prolaziti dalje.

Postoji dosta stvari koje mi svakodnevno koristimo, a za koju ne znamo njihovu potpunu svrhu, te se i u dosta slučajeva uopšte ne zapitamo koja je njihova svrha. Ovo je jedna zanimljiva stvar, a lavabo koristimo svakog dana posebno od kada je krenula vladati korona pa smo prali ruke i pazili na higijenu puno više nego inače.

Tako je nekim ta navika ostala i dan danas, za šta se može reći da je dobra navika jer je uvijek dobro kada god dođemo s vana da operemo ruke i održavamo higijenu.