Žena koju su mnogi nazivali srpskm Džejn Ostin , a popularna Mir Jam , je bila neko , a čiji romani su krasili gotovo pa svaku kuću u bivšoj Jugoslaviji. Naime , autor ovih dela je bila Milica Jakovljević , koja je tada imala epitet najčitanijeg ženskog autora ,a koja je nastala između dva svetska rata.

Svoju mladost je provela u Kragujevcu ,a rođena je u Jagodini , dok je se nakon završetka prvog svetskog rata preselila u Beograd. Tada je dobila posao u Novostima kao novinarka što je bio rijedak slučaj za jednu ženu a nakon toga je radila i u Nedeljnim ilisutracijama kada počinje da koristi pseudonim Mir Jam koji je ostao i kada je počela da piše knjige. S obzirom da je tema njenih romana većinom bila ljubav , ona se ipak nije udala , međutim , kada je reč o njenom privatnom životu , malo stvari je bilo poznato javnosti , a kada je prešla 40te , po Bogradu su počele da kruže priče kako u njen stan često svrati jedan od najpoznatijih i tada najprivlačnijih glumaca , Boža Nikolić.

Naime, kako sazanjemo njihova ljubav je trajala deset godina , a završila je iz banalnog razloga ,a to je jer nije htela da se uda i vezu prebaci na viši nivo, odnosno barak . Njena prva ljubav je bio slovenac Vidoj o čemu je pisala iu svojoj autobiografiji. Ova žena je po mnoog čemu bila ispred svog vreeman pa se tako zalagala i za prava žena a tečno je govorila i ruski i franscuski jezik.