Polako nestaju neka lica koja nas podjećaju na bivšu državu a jedna od njih je bila i Budimirka Buda Mladenović koja je cijeli svoj radni vijek provela kao kuvarica i to u jednom motelu koji se nalazi u blizini manastira Sopoćani a tamo je počela da radi davne 1954. godine.

Ona je svojevremeno kuvala za Tita i druge važne političare ali i strane državnike i poznate ličnosti koje su dolazile u ovaj motel. Iako nikada nije otišla dalje od svoje kuće u obližnjem selu i motela u kojem je radila njena životna priča je takva da bi se po njoj mogao napisati cijeli roman.

Njoj su nudili posao sa svih strana dobila je i ponudu da radi u sjedištu UN-a u Njujorku ali je svaku takvu ponudu ona odbila. Svoj zanat je naučila od Eržbet kojaje bila kuvarica Moše Pijade a iako su joj mnogi nudili da bude njihova lična kuvarica ona to nije željela. Ona je spavala u samom moteku u kojem je i radila da je ne bi morali voziti autom u rodno selo.

Buda  je do smrti koja ju je zatekla u njenoj 84-oj godini ostala u svom hotelu i do posljednjeg dana je svako jutro dočekivala konobare koji bi dolazili u prvu smjenu. Kada ih u prošli ponedeljak nije dočekala obili su vrata njene sobe i našli je mrtvu na podu. Ona je svojevremno ispričala da nikada nije željela da radi kao kuvarica ali je majka natjerala da ode u motel i da počne da radi a do tada je čuvala ovce. Ostatak pročitajte ovdje.