Već je uveliko jesen i sprema se zimnica a sada je došao red i za kiseljenje kupusa koji je omiljena salata zimi u našoj regiji. Pord toga što je ukusan kiseli kupus je i zdrav i tradicija je u svakoj porodici da se on pripremi.

Poznato je da je po tradicionalnom receptu potrebno oko mjesec dana da se završi faza kiseljenja ali mi vam danas donosimo jedan trik koji će vam omogućiti da u omiljenoj zimskoj salati uživate već nakon dva dana od momenta kada ste kupus stavili da se kiseli. Potrebno je glavicu kupusa očistiti od spoljnih liski i izdubiti korijen kao što ste to radili i prije.

U nastalo udubljenje naspite jednu kafenu kašikicu soli i protresite glavicu da bi se so ravnomjerno rasporedila. Ovako pripremljenu glavicu stavite u plastičnu kesu a zatim u zamrzivač gdje treba da stoji 48 sati. Nakon što je izvadite i sačekate da se odmrzne možete slobodno saviti i sarmu jer je kupus već ukiseljen. Još jedan od načina da ubrzate kiseljenje kupusa je da ga nakon što ste ga pripremili na klasičan način, odnosno nakon što ste očistili glavice i izdubili korijen te u nastale šupljine nasuli so, složite kupus u jedan dublji sud i pored njega stavite jednu krišku hljeba.

Zatim sve zalijte ključalom posoljenom vodom i za najdalje pet dana ćete imati kiseli kupus. Naravno ovo su ideje u slučaju da vam zatreba kiseli kupus hitno a ako ga kiselite u velikim količinama u kacama i buradima možete korisiti starinski isprobani način kao i do sada.