Od davnina nas uče da je spavanje jako važno, i zaista jeste – tokom sna vaše tijelo prolazi kroz mnoge važne faze i procese koji će vam održati zdravlje i imunitet. Nažalost, u današnje vrijeme se jako teško naspavati jer smo konstantno pod stresom i gledamo stalno u ekrane.

Čak i kad smo iscrpljeni, naše nam tijelo ne da spavati. Sigurno vam je poznata ta pojava – zaspete i imate osjećaj da padate pa se naglo trznete i probudite. To je znak da su se vaši tjelesni procesi prebrzo usporili i mozak postane zbunjen pa nas probudi na takav način.

Ljudi nikad prije nisu mogli da utvrde što im se ovo dešava, ali najgora stvar koja vam se ovde može desiti je samo da se probudite. Ovu pojavu mogu provocirati i neki vanjski faktori kao što su kofein ili određeni lijekovi, a najčešće je uzrok nedostatak sna koji mnoge muči. Često će vam mnogi preporučiti starinska rješenja poput čaja od kamilice ili šolje toplog mlijeka, što za neke može biti učinkovito, a drugi će vam predložiti da ne gledate u mobitel ili ekran pred spavanje nego da radije čitate knjigu, pa možda čak i to upali na neki način.

Jedna preporučena metoda da zaspete brzo je tzv. “4-7-8” metoda koju praktikuju mnogi stručnjaci. Potrebno je 4 sekunde uvlačiti zrak u sebe, 7 sekundi držati dah i 8 sekundi ispuštati kako bi se vaše tijelo opustilo. Ponavljajte ovo dok ne zaspete i vjerujemo da će vam dobro doći. Šta vi mislite o ovome? Da li se i vama ovo dešava?