Za ovaj vikend jedna jako zanimljiva tema, koja će zasigurno obradovati većinu ljudi, jer svi mi čekamo neke pozitivne vijesti vezano za korona virus. Svi mi vjerujemo da će kad tad da ovo ludilo stane, ali kako nam dolaze brojke iz cijeloga svijeta, to je i više nego diskutabilno da se desi u 2021 godini. 

I dalje imamo jako veliki broj zaraženih, bolnice su i dalje pretrpane, a broj osoba koje su preminule od covida 19 su sve veće i veće. Zato su ljudi u regiji u konstantnom strahu od širenja novog talasa korona virusa, a u većini zemalja na Balkanu se opasno razmišlja i o uvođenju policijskog časa, što još nije realna opcija, ali ako se nastavi rast broja zaraženih i ovo će da dođe na dnevni red. 

Da je situacija i dalje diskutabilna, pokazuje nam i podatak iz Sjedinjenih Američkih Država, odakle nam nikako ne dolaze lijepe vijesti. Iako je već u cijelom svijetu vakcinisano preko 191 milion stanovnika, još uvijek je broj država u kojima se provelo vakcinisanje tek 10, što je sasvim mali broj. Sa druge strane u 130 država koje imaju zajedno preko 2,5 milijardi ljudi, još nije podijeljena niti jedna vakcina do sada. 

Profesor Gami Javin je tako za CNN izjavio da vlada prava sebičnost, i da nije u redu da se vakcinišu samo bogate zemlje, nego se treba što prije poduzeti nešto da i one siromašnije dođu na red. Ako se nastavi ovakav proces, onda bi korona virus, prema njegovom mišljenju mogla da se zadrži idućih 5 do 7 godina. Vaša mišljenja?