Situacija sa korona virusom iz dana u dan je sve gora i gora.  Kako je krenuo treći talas, mnogo zemalja pooštrava svoje mjere, neki su čak uveli i potpuno zatvaranje, kao što je primjer sa Njemačkom, koja je na snagu donijela odluku o zatvaranju pred nadolazeće Uskršnje praznike. Što se tiče naše regije, ni tu situacija nije baš mnogo bolja, jer se svakog dana bilježi porast broja zaraženih, a što se tiče vakcinacije građana tu je Srbija daleko ispred ostalih.

Stručnjaci upozoravaju da sada preovladava britanski soj virusa, koji je u odnosu na prethodni mnogo opasniji i zarazniji, te mnogo više napada mlade ljude  i njih je sve više i više u bolnicama i imaju jako loše kliničke slike. Bolnički kapaciteti u bolnicama u Srbiji su skoro puni, i zbog tog razloga je usljedila zabrana rada ugostiteljskih objekata, jer se kao najveći izvori zaraze smatraju kafići i restorani, kao i nelegalne zabave. 

Zamjenik gradonačelnika u Beogradu Goran Vasić je u obraćanju za narod rekao kako će na sljedećoj sjednici Kriznog štaba razmatrati odluku o početku rada ugostiteljskih objekata, ali sa određenim pravilima i kontrolisanim uvjetima. Takođe je istakao kako se mora sve napraviti da se sačuvaju kako ljudi tako i radna mjesta, jer zbog sveukupne situacije osim zdravstvene imamo i jako veliku ekonomsku i društvenu krizu.

Jedini izlaz kako on navodi iz ove situacije je masovna vakcinacija stanovništva, i po njemu je apsurd što Srbija ima vakcine,ali je odaziv stanovništva jako loš. Otkrio je da su za mjesec juni planirana dva velika koncerta domaćih zvijezda,ali da će besplatne karte dobiti samo vakcinisani. Ističe da se ovdje ne radi o diskriminaciji, već zahvala onim građanima koji su dobili obje vakcine.