Alarmantno je stanje u Srbiji u posljednjih par dana po pitanju covida 19 i nije nikako dobra, jer sve podsjeća na prvi talas korona virusa koji se desio na proljeće 2020 godine, i doktori su i više nego zabrinuti po pitanju naglog broja skoka oboljelih od korona virusa. Sada opet imamo brojke koje se mjere u hiljadama u ovoj državi. 

Kako je naveo Predrag Kon i Dr. Nestorović, ovo je samo početak, ali čisto sumnja da zbog cjelokupne situacije i ugrožavanje ekonomije u globalu, ne vjeruje da će doći do totalnog lokdauna. Podsjećamo u srbiji smo protekli vikend imali lokdaun koji je trajao od subote u 12 do ponedjeljka u 6 sati ujutro. Danas je opet na programu nova sjednica, na kojoj će se razmatrati puno oštrije mjere po pitanju broja oboljelih u ovoj zemlji. 

Ni u Bosni i Hercegovini nije puno bolja situacija. U Kantonu Sarajevo je alarmantno, i prema svemu sudeći i oni će prepisati recept iz Srbije o vikend lokdaunu, a ako brojke nastave da rastu, onda slijedi možda i policijski čas. Mi danas govorimo o novom soju britanskog korona virusa, a brojevi su pokazali da je on polako stigao i u Srbiju. 

Kako su stručnjaci i doktori naglasili, on je do 60% opasniji i zaraženiji od običnog soja korona virusa. Procentualno je u Srbiji on na 35% broja zaraženih što znači da je svaki treći pacijent zaražen od ovog soja korona virusa. Ovaj soj je itekako opasan, a napada djecu i tinejdžere što do sada nije bio slučaj. Vaša mišljenja o svemu?