Za danas jedna jako zanimljiva priča koja nam dolazi iz Bosne i Hercegovine, a ista bi se mogla koristiti u scenarijima filmova o legendi avanture, Indijani Džons. Koliko puta ste gledali neki film koji je obavijen misterijom i koji do zadnje minute nudi avanturu i samu neizbjesnost, koju svi žele od nas. Da li ste ikada čuli za priču o maču iz kamena?

Stara drevna istorijska priča govori o maču u kamenu, koji se nikako ne može izvaditi, a onaj koji to uspije ima nadnaravnu moć i on je poslat “odozgo” da zavede mir i pravdu u cijelom svijetu. Tako su ronioci, ronilačkog kluba “Buk”, prije par dana imali jednu demonstracionu vježbu na Vrbasu, kada su na dnu ove rijeke pronašli bodež, koji je na ssličan način zaboden u sami kamen. 

Jako puno stanovnika iz Banja Luke vjeruje da je ovaj nož jednostavno baćen u Vrbas i da se sam zabio u kamen, da bi vremenom sa sedimentacijom i pomoću mulja i samog vremena, ostao zaboden u ovaj kamen. Međutim, ronioci su odnijeli ovaj kamen na analizu i ustanovilo se da potiče čak iz 13 ili 14 vijeka, što nije nikako zanemariva činjenica. 

Tako su došli i predstvanici Sarajevskog muzeja, koji smatraju da je najbolja ideja da se krene sa pretraživanjem Vrbasa u ovom rejonu, jer je moguće da ima još jako puno zanimljivih stvar na samom dnu. Međutim, zbog cijele situacije sa korona virusom, to trenutno nije moguće.