U bivšoj državi je postojao veliki broj glumaca i glumica koji su obilježii svojim ulogama cijeli jedan period koji je trajao preko 40 godina a jedna od njih je i Olivera Marković koja je preminula prije deset godina nakon što je dugo bila bolesna. Njen sin koji je redatelj, Goran Marković je tada njenom Narodnom pozorištu poklonio kutiju za nakit od koje se glumica nije odvajala a u kojoj su se nalazile samo tri stvari.

Jedna od njih je bila posmrtnica Žanke Stokić koju je Olivera skinula nakon sahrane svoje kolegice sa jednog drveta u gradu davne 1947. godine. To samo pokazuje koliko je cijenila pokojnu Žanku a godinu dana poslije njene smrti i Olivera je upisala glumu pa je vjerovatno na neki način Stokićeva bila njen idol i uzor.

Danas u Srbiji postoji i nagrada Velika Žanka koje dobijaju glumice za svoj doprinos umjetnosti ali je Olivera nikada nije dobila mada je sasvim sigurno zaslužila. Inače Žanka Stokić je igrala prva Gospođu ministarku 1929. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu a na istoj sceni je glumila i Olivera 1982. godine.

Iako je danas uglavnom pamtimo kao ženu u godinama koja je glumila tašte u serijama poput Bolji život, Porodično blago i Srećni ljudi ona je na početku svoje karijere dobijala uloge zavodnica jer je bila jako lijepa i zgodna. Ona je sama isticala nekolio puta da se naigrala uloga svakakvih zavodnica od opajdara do dama iz visokog društva i da joj je bilo dosta takvih uloga. Nakon toga je nastupila serija njenih uloga u kojima je izigravala pravu babarogu. Ostatak pročitajte ovdje.