Sigurno ste i sami primijetili kako rubovi čarapa ostavljaju crvenkaste otiske na vašim nogama.

Ukoliko vam se to jednom ili dva puta desilo, ona je moguće kako je rub vaših čarapa itekako čvrst i tako vam nogu pritišće. Ako vam se dešava stalno to, onda je to znak kako vam vaše tijelo nešto pokušava reći.

Brighside.me portal je odlučio da vam ukaže na probleme sa zdravljem koje mogu tragovi od čarapa da otkriju vama:

Тrаgоvі оd čаrара mоgu bіtі znаk vіѕоkоg krvnоg pritiska

– ukoliko imate osjećaj da su vam noge natekle mnogo, to je onda znak kako imate višak tekućne koji se u donjim dijelovima vaših nogu nakuplja. Nije bolno većinom to, ali može da učiniti nošenje čarapa neugodno.

Visoki krvni pritisak je tako uzrokovan zadržavanjem tekućine, teže je krv prenositi tijelom vašem srcu. Tijelo odgovara tako što zadržava tekučina koja se u nogama i stopalima slegne u većini slučajeva.

VARIKOZNE VENE

Kad postanu slabe vene u vašim nogama, ne mogu dovoljno brzo da vrate krv u vaše srce, tada se krv u venama nakupi i u nogama i onda one oteknu bolno. Pridonosi to nastanku varikoznih vena.

Ukoliko redovno imate tragove od čarapa, vaše tijelo onda pokušava da vam kaže da vaše vene ne propuštaju krv nazad do vašeg srca.

TRAGOVI OD ČARAPA SU ZNAK DEHIDRATACIJE

– ukoliko vaše tijelo nema dovoljno vode, može doći na krvnim žilama do štete. Mogu oštećene vene početi curiti, pa se nakuplja tekućina u okolnom tkivu, pogotovo u stopalima i oko zglobova najčešće. Jeste li znali za ovo?