Na Balkanu je u posljednjih par mjeseci osim velikih problema sa korona virusom, primjetno i to da je sve više prirodnih nepogoda, koje su napravile jako velike probleme u svim zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatska je krajem prošle godine najviše stradala kada su u pitanju zemljotresi, a samo jedna Petrinja je toliko nastradala da jednostavno 50% grada nije više bilo za normalnog života. 

Nakon tog zemljotresa od 6,3 stepena po rihteru, imali smo jaš par njih koji su bili i malo slabiji i to u Hrvatskoj, ali i Srbiji, konkretno u novom Pazaru, kao i Bosni i Hercegovini. Pored zemljotresa, imali smo prošlo ljeto i požare, koji su uglavnom pravili velike probleme po Hercegovini, gdje je opetpodručje Jablanice bilo itekako ugroženo, ali se sa pomoći vojske uspjelo sve savladati. 

Mi se danas osvrćemo i na poplave koje su prošle godine najviše bile prisutne u Hrvatskoj i Srbiji, a pričinjena je jako velika materijalna šteta na usjevima i stambenim objektima, a mnoge porodice morale su pronaći i alternativni smještaj zbog cijele situacije. Sada opet smo imali za vikend veliko nevrijeme u Srbiji, konkretno u Novom Sadu, ali je sve potrajalo nekih pola sata, da bi se cijela oluja premjestila u Albaniju, gdje je bilo puno gore. 

Đirokastri, Lješ i Skadar su totalno poplavljeni, a mterijalna šteta procijenjena je na skoro 200 miliona eura. neka manja sela nemaju struje, a sanacija putne infrastrukture očekuje se u narednim danima.