Selo Tembisa koje se nalazi kraj Pretorije u Južnoj Africi od ove sedmice je mjesto koje je zlatnim slovima upisano u Ginisovoj knjzi rekorda.

37. godišnja Gosijama Tamara Sithol je donijela na svijet desetorke, iako joj je rečeno u toku trudnoće da u stomaju nosi pet plodova. Iako nikom u svijetu nije jasno kako je ginekolozima mogao da se desi ovakav previd, Tamara ne mari dosta za to. Presretna leži u bolnici u Pretoriji oružena novinarima, zbog toga što je upravo nadmašila Halimu Sise iz Malija koja je prošlog mjeseca na svijet donijela čak devetero djece.

Južnoafrički mediji Tamaru već zovu dekamamom, a ona se samo postiđeno smješka i kazuje da joj je Bog ovom odlukom samo uljepšao život.

– Ovo je samo čudo Božje. Nisam ni slutila da imam desetoro djece u svom stomaku. Kada smo krenuli sa carskim rezom, samo sam se pomolila da bude sve u redu – rekla je Tamara koja je neposredno pred porođaj dodala majčino ime ispred svog za uspomenu, jer je žena preminula početkom godine.

Suprug Teboto Coceci priznaje da je već dva dana pijan od cijele te sreće.

– Sa svakim ko mi dođe u kuću, a bilo je već više od stotinu mještana, nazdravim. Siguran sam da nisam trjezan otkako mi je javljeno da smo Tamara i ja dobili desetorke, sedam dječaka i tri djevojčice. Ne mogu više da pričam s vama, zovite me opet kad se otrjeznim – kaže Teboto i dodaje da već imaju blizance, tako da će sada u kući biti jedno tuce djece.