Grijanje je ljudskoj civilizaciji uvijek bilo esencijalno, pogotovo tamo gdje su zime baš oštre kao što umiju da budu na Balkanu. Aristokrate su se grijali pred kaminima dok su prosječni ljudi imali šporete ili kotlove koje su koristili za ogrjev, a danas smo prešli na moderno i efikasno centralno grijanje a neki koriste i električne grijalice.

Međutim, centralno grijanje je opet poprilično skupo i nekima se to ne isplati. S druge strane, ogrjev ugljem i drugim takvim stvarima je često štetan za okolinu i kvalitetu zraka koja je ionako jako loša u ovom regionu baš zato što niko ništa ne reguliše. U nekim državama poput Bosne i Hercegovine su čak i problemi sa strujom i grijanjem radi protesta rudara, pa svi razmišljaju o najgorem scenariju. Srećom, porodica Todorović iz Obrenovca ima soluciju – u njihov kotao idu bale sijena i za male pare griju čak i do 500 kvadrata na sa -10°C na 25°C!

Dragan, glava kuće, kaže da su mu se komšije i ostali smijali što je s djecom pravio kotao sedmicu dana i što se grije na biomasu, ali sada svi dolaze kod njega da kopiraju njegov dizajn. Dragan kaže da je sad došlo i njegovih pet minuta.

To se zaista čini tako – svi pišu o tome kako su Todorovići uštedili čak 7.000€ na grijanje u protekle četiri godine i da ih grijanje košta ukupno 20 € mjesečno, što je mnogima nezamislivo. Dragan kaže da je samo potrebno jednu balu sijena ubaciti na svaka dva sata za efikasno grijanje. Šta vi mislite o ovome?