Priznajte i sami, koliko vam se puta dogodilo da ujutro, prije nego što se potpuno probudite, stavite vodu u lonac za kafu i jednostavno jer ste mnogo pospani na to i zaboravite.

Ne događa nam se da nam voda od kafe zakipi samo dok smo pospani i željno čekamo prvi gutljaj buđenja.

To nam se često događa kada razgovaramo s prijateljima ili gostima. Mala priča, i dok ste trepnuli, voda u loncu se za to vrijeme smanjila dva puta i tri puta. Obično nakon toga samo dolijemo vodu u kipuću vodu, a zatim skuhamo kafu. Ali imate veliko NE za ovaj postupak, tako barem govore stručnjaci odnosno nutricionisti.

Prema mišljenju stručnjaka, ova navika nije dobra za naše zdravlje i svakako bi je trebali promijeniti. Prema tvrdnjama stručnjaka, dvostruko vrenje vode povećava arsen, nitrite i fluor, a čak i zdravi minerali postaju štetni. Istraživanja su pokazala da ova voda može biti vrlo otrovna, jer sadrži veliku količinu arsena i može dovesti do trovanja.

Nešto manji, ali ipak ne i beznačajni problemi koji se mogu pojaviti su dijabetes, problemi s probavnim organima i kardiovaskularnim organima.

Kada voda predugo ključa, odnosno kada je dugo izložena vrlo visokim temperaturama, voda sadrži veliku količinu nitrita koji se pretvara u nitrozamine koji su zapravo kancerogeni. Problem se lako rješava i samo ne trebamo biti lijeni, potrebno je samo napuniti lonac novom, svježom vodom i zagrijati je, ali ovaj put to treba pažljivije paziti.