Virusolog i ujedno i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doktorica Tanja Jovanović upozorava sve nevakcinisane građane da se što prije imunizuju zbog pojave novih sojeva, od kojih su se neki već pojavili u Srbiji.

Ona objašnjava za šta su karakteristike ovih sojeva i na koji način da ih prepoznate.

Delta soj- simptomi:
– Glavobolja, temperatura, curenje iz nosa, bolovi u grlu i kihavica.

Ova varijanta minimalno smanjuje efikasnost vakcine, te je potrebna sezonska vacina isto kao kod sezonskog grupa. Utvrđena je sposobnost obje doze cjepiva da neutralizuje taj delta soj, s tim što je manja koncentracija antitijela u krvi.

Jedna osoba sa ovim sojem može potencijalno zaraziti njih pet.

U većoj mjeri oboljevaju mlađe osobe koje ovaj soj doživljavaju kao gripu ili jaču prehladu. Kod mladh dale sliku vrlo teške prehlade, simptomi gubljenja mirisa i ukusa nisu prisutni, a može dovesti i do teških formi koje zahtjevaju bolničko liječenje.

Alfa sok- simptomi:
– Glavobolja, uporan kašalj, umor, gubitak čula mirisa i ukusa, temperatura.

Sve vakcine koje su dostupne u Srbiji pružaju apsolutnu zaštitu protiv ove britanske varijante. Ovaj soj je zarazniji između 30 u 60 posto od ostalih varijanti. Najmanje svaki treći u Srbiji je bio zaražen ovim sojem, koji inače najčešće napada mlađu populaciju, kao i djecu školskog uzrasta. Klinička slika može da bude umjereno teška do teška, kod određene grupe ljudi ova varijanta može da bude i smrtonosna.

Brazilski soj- simptomi
– Kašalj, povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa, bjeličaste promjene na nokatnoj ploči, reljefasti jezik.

Ostatak teksta o svim sojevima možete pročitati na linku OVDJE.