Jedan od najboljih i najčuvenijih ljekara u Srbiji ali i u regiji, gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić gostovao je u jutarnjem programu gdje je govorio o imunitetu i prehrani i ovo je nešto što će vas sigurno zanimati.

O hrani i načinu na koji se trebamo hraniti prvo je govorio dr. Perišić.

Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Slina je puna enzima, oblaže naše sluznice. Ne treba žuriti i žuriti hranu u želudac, već dopustiti toj slini da prekrije usnu šupljinu. Sprječava infekciju Escherichia coli, streptokokom, moramo dopustiti da se izluči dovoljno sline i spriječiti lijepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba usporiti, ne samo uživati ​​u okusu hrane nego se zaštititi od zaraze – rekao je.

Otkrio je i što bismo trebali jesti za doručak sada kada je hladnije vrijeme.

– Rekao bih ovo, doručak započnite protuupalnim voćnim koktelom! Za doručak pojedite bilo što žuto! Postoje antioksidansi koji povećavaju odbranu od infekcija. Ovdje su ključni grejp, narandža i ananas. Uzimajte ih na prazan stomak, da se bolje upiju – rekao je.

Stoga, poslušajte njegov savjet, sigurno ne govori ovo bez razloga, vjerujemo kako ćete i sami shvatiti neke stvari vezano za ishranu i za zdravlje. Nadamo se da će vam ovaj članak itekako poslužiti.