Poskupljenje struje je najavljeno početkom mjeseca februara, a vi već danas možete da se pripremite kako bi račun ipak bio što manji.

Zimi nam posebno teško padaju troškovi električne enegije, zbog toga što se mnogi griju na struju, a s obzirom da se daleko više boravi kod kuće u toku pandemije korona virusa, izdaci konstantno rastu. Kako biste uštedjeli što više, jednu stvar možete uraditi odmah danas. Zamjenite sve svoje sijalice i to Led rasvjetom.

Ovo je poprilično sitna i jednostavna izmjena koja će vam donijeti mnogo štednje. Činjenica je da su LED sijalice skuplje od tzv. običnih ali ćete ovaj inicijalni trošak da brzo nadoknadite. Vjerovali ili ne, ali jedna takva sijalica troši bar 75 posto električne energije manje, a to će donijeti ogromnu uštedu.

Posebno je praktično i lijepo što ovaj tip psvjetljenja danas ima brojne varijante, počevši od same veličine i tipa sijalice pa do vrste svjetla, zbog toga obavezno provjerite kakvu boju emituju i izaberite onu koja vama najviše prija, od hladne bijele, preko umjereno bijele koja imitira prirodno dnevno svijeto do najtoplije žute, slične našim starim, tradicionalnim sijalicama.

Ako imate običaj da spuštate roletne i navlačite teške draperije, ovo je odličan način da što više uštedite na gijanju, ali potrudite se da ih podignete što ranije ujutru kako biste izbjegli potrebu da uključuje vještačko svijetlo. U prostorijama koje rjeđek oristite ili u njima ne boravite, nego su samo prolazne, kao što su podrumi, stepeništa pa čak i potkrovlja, ugradite sijalice koje se gase same čim u njima nema nikoga, ovim ćete izbjeći ono što se mnogima dešava, da svijetlo zaborave uključeno.