Iako se suočavamo s klimatskim promjenama koje su sve veća i veća prijetnja našem opstanku kao civilizaciji, neizbježno je da će godišnja doba bar u nekom periodu ličiti na ono što su nekad bila. Iako su sada zime sunčane i relativno manje hladne, zna biti dana kada se smrzavamo i srećom danas imamo način da se lako ugrijemo.

Većina domova je prešlo na centralno grijanje koje je bolje za okoliš i veoma efikasno, ali mnogima na Balkanu to zna biti skupo radi lošeg standarda, malih plata i nezaposlenosti uopšteno. Upravo zato mnogi žele nekako da uštede makar na grijanju.

Problem je u tome što su te komunalne usluge poput vodovoda, odvoza smeća, grijanja i održavanja stubišta dizajnirane kod nas tako da izvuku maksimalno iz vašeg džepa a pruže vam najgoru moguću uslugu. Čast izuzecima, ali mnogi od ovih ne rade svoj posao kako treba – zna nasumično nestati vode, struje pa čak i grijanja, a opet vam sve naplate.

Nekima čak vodu naplaćuju spram cijele zgrade, umjesto da pojedinačno za svaki stan računaju jer ne troši svako isto. Upravo zato mnogo ljudi ima poteškoća sa plaćanjem računa, pa mnogi preko zime gledaju da manje troše grijanje u nadi da sačuvaju novac. Oni koji to rade će zavrnuti radijatore kada nisu u kući ili kada je toplo napolju kako ne bi imali više za platiti, ali stručnjaci smatraju da ova praksa i ne pomaže toliko, te da ćete svakako isto platiti kao što to inače biva. Šta vi mislite o ovome? Da li se vi služite ovakvim metodama?