Vjerovatno su mnogi od vas , već čitali neke knjige , ili gledali dokumentarne emisije o nekim starim običajima širom svijeta , koji su za današnje vrijeme jako čudni. Ipak neki običaji su uspjeli da opstanu u nekim krajevima , bez obzira što živimo u 21. Vijeku.

 

Tako na Balkanu imamo neke običaje , koji se mogu vezati za neka davna vremena , ali nikako ne mogu da se uklope u današnje vrijeme po mnogim aspektima , naročito moralnim. Mnogi od starih običaja su naravno nestali i iskorjenjeni su , ali ima i onih koji se nedaju tako lako.

Jedan od čudnih starih običaja , koji se najviše obavljao u 19.vijeku je snohoćenje. Neki podaci govore da se u nekim krajevima Srbije , ovaj običaj još uvijek sprovodi. Naime , riječ je o dogovaranju brakova između muškarca i žene , koji su jako mladi . Naime , po tom običaju , prvu bračnu dužnost je obavljao mladoženjin otac , odnosno svekar , a nije bilo ništa čudno da mlada nakon prve bračne noći ostane u drugom stanju. Ova tradicija se prenosila s koljena na koljeno , a postoje neka mišljenja da u nekim balkanskim dijelovima još uvijek postoje ovakvi običaji.