Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacije je danas objavila da će u mjesecu julu i avgustu na ime subvencije ugostiteljstva i turizma zbog pandemije, firmama koje ispunjavaju uslove biti isplaćeno po 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom kome je firma isplatila zaradu za mjesec decembar prošle godine i podnijela odgovarajuću poresku prijavu.

Spisak firmi koje su ostvarile pravo na ovu subvenciju se može naći na web stranici ovog ministarstva, a na njemu se nalazi čak 12.155 preduzeća.

Novac se dodjeljuje bespovratno, a pravo na ova sredstva imaju firme koje su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu djelatnost, registrovale djelatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekara, posluživanja i pripremanja hrane, hoteli, odmarališta, auto kampovi i kampovi, kampovi za turističke prikolice, tur operatori, putničke agencije, iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

Kako se navodi u obavještenju na sajtu Ministarstva, novac će se korisnicima uplaćivati na posebne namjenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ovakve potrebe.

Ističe se da će firme koje smanje broj zaposlenih za više od deset posto od dana stupanja na snagu programa pomoći zaključno sa istekom perioda od tri mjeseca poslije isplaćene pomoći, izgubiti pravo na dobijanje ove subvencije.

Provjeru ovog uslova za dodjelu subvencija radit će Ministarstvo finansija, o čemu će u slučaju neispunjena obavijestiti Ministarstvo turizma koje će onda da traži povrat novca.