Skoro svaki dan imamo poneku slavu a to znači i bogate trpeze i veliki broj ljudi koji se okupljaju oko njih. Uz to što se dobro pojede uvijek se popije i koja čašica više a već tradicionalni lijek za mamurluk u našoj regiji je rasol koji nastaje od kiselog kupusa kojem je upravo sada sezona.

U ovaj prijeki lijek se kune na hiljade muškaraca koji su ga probali nakon noći pijanstva a da je to tačno potvrdio je i najpoznatiji travar u Srbiji Mirko Milinković koji kaže kako se i uzrok ali i lijek za mamurluk i glavobolju čuva u buretu. Rasol od kiselog kupusa je bogat vitaminom C, E, K ali i vitaminom U koji je jako bitan za želudac.

On je rekao da je najbolje ako se probudite mamurni da odmah popijete čašu rasola a onda popodne još jednu i uveče ćete biti kao novi i spremni za novo pijanstvo. Međutim Mirko otkriva da rasol nije jedino riješenje i pomoć pri mamurluku a radi se o korijenju biljaka koje on vrijedno prikuplja i svaku zna u dušu. Po njemu je najbolji lijek protiv mamurluka, pored rasola, biljka gardaševina ili kako je u narodu poznata, zečiji trn.

Čaj koji se skuva od ove biljke pomaže da se iz organizma izbace sve štetne materije a pored toga je jako dobra za rad bubrega. Naime on čisti bubrege od kamenca i pijeska i ako se određen vremenski period pije redovno ovaj problem se riješava kao rukom odnesen. Pored ovih lijekova za mamurluk iskusne domaćice znaju i da je za njihove muževe koji ustanu mamurni jedna od najboljih stvari koje mogu učiniti da im olakšaju mamurluk, jaki masan doručak koji se sastoji od pržene slanine i jaja.