Ova zima je u najmanju ruku bila blaga zima, obzirom da snijega skoro nikako nismo imali.

U odnosu na prošle zime, imali smo bar malo snijega, kao i niskih temperatura. Ali, s obzirom je zima kalendarski još na programu sigurno sljedećih mjesec i po dana, svi se sigurno pitate da li ćemo imati još snježnijih intervala i niskih temperatura? Mi vam donosimo odgovor na ovo pitanje.

Prema podacima koji se prikupljaju na nivou čitavog Balkana sa dolaskom naredne sedmice, imat ćemo kišu u ponedeljak, utorak ali i u srijedu, a onda od narednog petka, dolaze niste temperature i vrijeme će se doslovno promijeniti preko noći. Ono što je karakteristično je to da ćemo imati i puno vjetra u sljedećoj sedmici, i to je veoma neobično za ova doba godine.

Krstina Klemenčić Nonc za HRTa je najavila i dosta vjetra koji će sa područja Dalmacije, donijeti hladno vrijeme, snijeg i niske temperature, prvo u Srbiji a onda i na području Bosne i Hercegovine. Ovaj talas je dobio i svoje ime, a to je Zvjer sa istoka”, koji će doslovno da pohara ovaj dio Balkana.

Ovaj talas nam dolazi iz Skandinavije, a takvo vrijeme je tamo protekla dva mjeseca. Ono što je interesantno je to da ćemo u nekim jutrima temeprature doći i do minus 24 stepena u jutarnjim satima, što će svakako da poruši sve rekorde u ovoj zimi.