Klimatske promjene su jeziva realnost s kojom nikako da se počnemo konkretno suočavati kako bismo našli neko adekvatno rješenje. Mnogo ljudi će da ispašta ako ovako nastavimo, a mnogi desničari poput korumpiranih političara i biznismena pokušavaju da demantuju apele koje upućuju naučnici i aktivisti.

Ne morate biti naučnik da primjetite kako se čak na Balkanu vrijeme znatno promjenilo u zadnjih 10 i kusur godina – mnogo zimskih praznika smo proveli bez snijega, mnogo ljeta je bilo kišno i oblačno, jeseni su bile pretople, proljeća prehladna itd. Čak se saznalo da je 19% svjetskog kopna doživilo ekstremne suše u 2020. godini.

Srećom, ova godina je jedna od prvih koje su stabilne kada su u pitanju godišnja doba – zima je bila hladna i bilo je malo više snijega nego inače, proljeće je bilo veoma lijepo i toplo, ljeta su bila jako topla i imala su malo kiše, a jesen je zasad bila poprilično kišovita. Iako neki ne vole ovakvo vrijeme, morate priznati da je lijepo kada je sve na mjestu u određeno godišnje doba kada je vrijeme u pitanju.

Meteorolozi kažu da će Evropa ove godine imati dosta snježnih padavina i da će to zahvatiti države poput Estonije, Letonije, Slovačke i sličnih a da će i Balkan doživjeti takve vremenske prilike. Možda ćemo ove godine zaista imati dosta snijega za zimske praznike i ova vijest je obradovala mnoge koji su navikli na svijet prije klimatskih promjena i nadamo se da će se vrijeme u budućnosti stabilizovati kako je to i ove godine. Šta vi mislite o ovome?