Kako doznajemo , Evropska komisija je pozvala zemlje EU , da produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice , za još 30 dana , odnosno do 15. Juna. Ograničenje se odnosi na sva putovanja državljana trećih zemalja koja nisu bitna , i odnosi se na vanjske granice EU-a.

 

Komisija j također istakla , da se bez obzira na početne korake zemalja , članica EU , na olakšavanju mjera protiv COVID-19 , situacija je i dalje krhka , kako u Evropi , tako i širom svijeta. Povjerenica za unutrašnju politiku Liva Johansson , ponavlja da je za funkcioniranje šengenske bezvizne zone potreban koordiniran i postupan pristup.

epa08273492 Medical workers wearing protective gear take samples from a visitor at a ‘Drive-Through’ center for the novel coronavirus, in Goyang city, Gyeonggi-do, Seoul, South Korea, 06 March 2020. With over 6,200 confirmed cases of COVID-19, South Korea currently accounts for the highest number of infections outside mainland China. EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

„Ograničenja slobodnog kretanja i kontrole u unutrašnjim granicama , morat će ukinuti prije nego što uklonimo ograničenja na vanjskim granicama i osiguramo pristup građanima koji nisu članovi EU-a“ .Rekla je povjerenica Johansson.

 

Uprkos napretku u mnogim evropskim državama , situacija u svijetu je vrlo nestabilna . Potrebno je da svaka poduzeta akcija bude postupna , i da se u različitim fazama ukinu različite mjere.