Kada je riječ o zdravoj hrani, prva asocijacija svima, nam je limun.

Koristi koje imamo od ovog citrusa su zaista mnogostruke. Počnimo od toga što sam miris ove voćke čini da se osjećamo čisto i svježe. Dakle, limun je prirodni antiseptik, a njegov sok je sjajan u čišćenju i najtvrdokornijih mrlja. Uz ovo sve, poznato je da sam miris limuna poboljšava raspoloženje ljudima koji pate od depresije i anksioznosti.

Ukoliko želite da saznate kako jedan običan limun može da izvede pravu magiju probajte sljedeći trik:

Svaku večer prije spavanja isjecite limun na četiri djela. Malo ga poslite i stavite na neki tanjirić ili u posudu koju ćete ostaviti u blizini kreveta.

Evo šta će se tada desiti:
Prije svega, soba će vam mirisati svježe i to bolje od vještačkih osvježivača vazduha. LAkše ćete disati, ukoliko patite od astme, imate prehladu ili patite od alergija, prava stvar za vas je udisanje vazduha koji je ispunjen mirisom limuna.

Miris limuna će vam regulisati pritisak. Ujutro ćete se probuditi naspavani, bistrih misli i bez promuklog glasa. Pospanost će biti manja čim udahnete svježi miris limuna, a djeluje bolje od kafe.

Kad se probuite neće vam trebati kafa kako bi vas razbudila, biće vam sasvim dovoljno da udahnete svježi miris limuna kako bi bili spremni za nove pobjede u novom danu. Imat ćete osjećaj kao da ste bili na planini i nadisali se onog lijepog planinskog vazduha.