Topli ljetni dani sa sobom nam donose i brojne insekte , kojih preko zime nije bilo. Jedan od tih insekata je i muha , koja se vrlo često nastani u našim kućama. Vjerovatno se svima desilo da vam muha sleti na hranu , a vi je samo odmahnete rukom i nastavite jesti i ne pomislite na ono što je muha na toj hrani ostavila.

 

Stručnjaci tvrde da postoji barem 100 bakterija i virusa koje muha može da prenese , i to na veliku udaljenost , i svakako može da ih spusti i na vašu hranu , makar se na njoj zadržala samo jednu sekundu. Ako potom jedete hranu , na kojoj je muha bila , postoji velika opasnost od zaraze i bolesti , uzrokovane virusima i bakterijama koje muha prenosi.

Muha kada dođe na hranu ona nju ne jede odmah , nego prvo ispušta svoje sokove kako bi tu hranu omekšala , da može da je pojede. Ta tekućina koju ona ispušta iz sebe je puna bakterija , a ako pojedete tu hranu postoji rizik da dobijete jednu od bolesti , koje najčešće muha prenosi , a to je: Escherichia colli , salmonela , hepatitis A i rotavirus. Kkao se nebiste zarazili , potrebno je da prostor u kojem pripremate hranu držite čistim , jer poznato je da muha ide na prljavštinu. Jedna muha ne može da napravi veliku štetu , ali je problem više muha i nečistoća.