Kada se dvoje ljudi voli i slaže oni vrlo često sklope brak i kao sljedeći logičan korak je pootmstvo a čim žena ostane u drugom stanju počinju da se biraju imena koja će se bebi dati. Tako većina buućih roditelja ima čitave spiskove i za muška i za ženska imena a ako se baš ne mogu složiti oko izbora dogovaraju se na različite načine pa tako na primjer jedan od dogovora je da budući tata daje ime ako bude kćerka a mama ako bude sin ili obratno.

Posljednjih godina je običaj da se djeci daju stara tradicionalna imena a vrlo često beba bude nazvana po nekom pretku ili srpskom svecu. Međutim postoje i imena koja imaju neka značenja koja vam se neće baš svidjeti pa je u svakom slučaju savjet da sve dobro istražite.

Za razliku od trenda koji smo imali prije desetak godina kada su se djeci davala moderna i kratka imena sada je stvar drugačija a ako želite da svom potomku date staro i neobično ime dobro ga istražite jer će poslije biti kasno. Naravno danas neka imena uopšte ne moraju da imaju značenje koje su imala nekada davno pa je tako i slučaj sa ovim o kojem danas pišemo.

Radi se o jako popularnom imenu u Srbiji, Nenad koji predstavlja izvorno i čisto srpsko ime a vrlo je često ne samo u Srbiji nego i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Smatra se da ovo ime vodi porijeklo od glagola nadati ili očekivati a obično see davalo djeci koja nisu bila planirana i koji su na svijet došli nenadano. Neki etnolozi smatraju čak i da je ovo ime nastalo od negacije željeti odnosno da ono znači da je dijete koje nosi ovo ime neželjeno.