U nastavku današnjega članka, riječ dvije o trenutnoj situaciji u cijeloj regiji, a tiče se svakako trenutne situacije sa korona virusom. U cijeloj regiji je situacija više nego alarmantna, a jedino srbija od danas polako kreće sa normalnim životom. U Bosni i hercegovini je sve veči i veći broj zaraženih osoba, tako da se tamo opasno razmišlja o uvođenju vandrednih mjera. 

U proteklih godinu dana jako veliki broj ljudi je na žalost preminuo od covida 19, a bilo je i onih slučajeva koji su završavali u bolnici na kisiku, a oni još teži oblici i na samom respiratoru. Svi oni definitivno imaju probleme sa plućima, i nakon toga kada izađu iz bolnice imaju definitivno problema sa disanjem, i sa fizičkim kretanjem, to jeste jao brzo se umaraju od bilo čega. 

Prema nekim saznanjima, kod takvih osoba situacija sa plućima nije nikako dobra, a sve je to ostavilo jako velikog traga na njihovu kliničku sliku. Ono što posebno vbrine sve ljude, jeste činjenica, da je u posljednje vrijeme jako veliki procenat mladih osoba koji su bili pozitivni na covid 19. Molekularni biolog Miloš babić je ovih dana za jedan srpski portal objavio rezultate svoje analize, koji nisu bili nimalo dobri. 

On je zajedno sa lester Univerzitetom uradio mjerenja kod 50.000 osoba koje su do avgusta prošle godine pušteni na kućno liječenje, nakon preležane korona virusa. Ono što je interesantno je to, da se čak 3/4 njih vratilo u bolnicu, ali ovaj puta sa kardiovaskularnim problemima, to jeste problemima sa srcem.