U nastavku dnaašnjeg članka novosti iz sfere politike , a kako sazanjemo veliki haos koji je se trebao desiti na Kosovu je izbegnut nakon što je amrički ambasador u Prištini Džefri Hovenijer presekao i izložio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju realno stanje na terenu. ” Ako nastaviš da se igraš vatrom, Vojska Srbije će vas zgaziti, a Kfor neće moći da vas zaštiti” rekao je Hovenijer u diplomatskim krugovima u Beogradu i Prištini. Može se reći da je ovaj potupak naterao Kurtija da podvije rep , pa je odluka o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama i zamenskim ličnim kartama odložena za mesec dana.

” Albanci su pustili vest da je srpska vojska prešla administrativnu liniju i sukobila se s ROSU, da se svuda okolo puca i da ima i ranjenih, a sve kako bi isprovocirali Kfor da počne s dejstvima na severu Kosova. Iako ta informacija nije bila tačna, uznemirila je narod dole, postavljene su barikade, situacija je zaista bila na ivici eskalacije. Paralelno je tekao sastanak državnog i vojnog vrha u Beogradu, u zgradi Generalštaba, koji je Kfor budno pratio” rekao je izvor našeg lista iz diplomatskih izvora. U tom trenutku amrički ambasador je rešio da preuzme stvar u svoje ruke , te je objasnio Kurtiju da treba da prestane sa opasnom igrom.

Jedan izvor između ostalog istakao je sledeće : ” Hovenijer je hitno pozvao Kurtija na sastanak i bez okolišanja mu rekao da smesta prestane da diže tenzije. Doslovno mu je rekao: “Ako Vučić pošalje vojsku, sravniće vas. Vi vojsku nemate, a Kfor nema dovoljno ljudstva i opreme da vas zaštiti. Nemaju čime da vas sačuvaju.” Kurti je tad shvatio da se zaigrao, pa je brže-bolje objavio vest da se jednostrana odluka Prištine odlaže”. Također je istaknuto da je Amerika shvatila da je Srbija jaka i ozbiljna država , kao i da je Vučić neko ko drži svoju reč.