U nastavku današnjeg članka donosimo vam jednu zanimljivu priču , a koja se tiče upravo zmija , kojima je priiod upravo sada , te nam je jasno da su se pomalo pomamile u zadnje vreme. Naime , današnja priča nam dolazi iz sela Sepci , a gde je izvesni Jovan Živković pronašao zmiju koja je bila dužine od 150 cm , a krila se u napuštenoj kući , koju je zajedno sa prijateljem srušio.

– Kolega je radio sa skipom, a ja sam traktorom preteravao šut i pomagao da raščistimo teren. Samo smo u jednom trenutku videli zmiju koja je izašla ispod cigli i bila je ogromna. Moja slobodna procena je da ima oko metar i po i da je poskok – rekao je za RINU, Jovan Živković. Naime , ipak stručnjaci su istakli da zmije nisu opasne , odnosno ne pripadaju onima iz pšorodice otrovnica. Naime , otrovnice se lako mogu prepoznati , jer psotoje detalji koji ih karakterišu.

– Obično se ljudi uplaše kad vide dugu zmiju, međutim strah je samo zbog njene veličine, jer dugačke zmije zasigurno nisu otrovne. Svaka zmija koja je dugačka preko jednog metra nije otrovna. Otrovnice su do 90 cm, najduže su obično do 65 cm. Jedna od razlika između otrovnih i neotrovnih zmija je što su kod otrovnih uočljive žlezde na bočnim stranama glave, pa im je glava trouglastog oblika uz uočljiv vrat. Kod neotrovnih, glava manje primetno prelazi u telo i vrat nije uočljiv. Kod otrovnica je telo kraće, zdepastije, glava trouglasta, rep kraći i zašiljen. Otrovnice se obično nalaze gde ima kamena, serpentinska podloga, neotrovnice u visokoj travi, barska vodena sredina i u šumama – objasnio je Duško Brković, profesor biologije na Agronomskom fakultetu u Čačku. Ostatak teksta pročitajte ovde.