Korona virus se po svemu sudeći vratila na velika vrata na Balkan. Vjerujemo da svi znate odluku kriznog štaba da se zbog otvorenih manjka discipline u Srbiji u posljednjih mjesec dana, krizni štab je predložio skraćeno radno vrijeme vikendom. Nisu se poštovale odluke kriznog štaba oko nošenja zaštitnih maski kao i držanje distance, tako da je cijela situacija sa brojem zaraženih naglo eskalirala. 

Već prošli vikend smo imali malo jače mjere, kada je u subotu u podne sve bilo zatvoreno, a takav režim ostao je sve do ponedjeljka ujutro u 6 sati. Cijele ove sedmice, ljudi u srbiji su bili u strahu od novih odluka kriznogštaba, koji je uveliko najavljivao pojačavanje mjera među stanovništvom u Srbiji, a danas već imamo i nove informacije po tom pitanju. 

Tako je na sjednici Kriznog štaba donesena odluka za mjere za vikend prema kojima u subotu i u nedelju ništa neće raditi osim apoteka, prodavnica prehrane, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi, objekata brze prehrane i dostave hrane. Za razliku od prethodnog vikenda, mjere stupaju na snagu u petak 12.03. u ponoć, pišu tako srpski mediji. Kako će se situacija odvijati od ponedjeljka pa nadalje, odlučiće krizni štab a svoje mjere će da saopšti u nedjelju poslijepodne. 

Koliko je situacija u srbiji opasna pokazuje i podatak da je u posljednja 2 dana, trećina testiranih bila pozitivna na covid 19. Prema nekim logičnim brojkama, dobijamo 8.000 zaraženih na 100.000 građana Srbije što je i više nego zabrinjavajuća brojka u ovom trenutku. Samo u posljednja 24 sata u Srbiji je bilo 4.559 novo zaraženih osoba. Vaša mišljenja?