I za početak nove sedmice nemamo nikako lijepe vijesti po pitanju cijele regije. Malo se situacija stabilizovala što se tiče prirodnih nepogoda, ali je u posljednjih 10 ak dana opet krenulo sa zemljotresima. Podsjećamo, Hrvataska je najviše stradala krajem prošle godine kada je centralni dio ove države skoro svakodnevno pogađao veliki zemljotres, a jačine su bile preko 6 stepeni po rihteru. 

Oni su pravili probleme skoro svaka 2 do 3 dana, kada su tresli područje oko Petrinje i Siska koje je najviše stradalo u ovim žestokim zemljotresima. Jako puno ljudi nije više imalo hrabrosti da čeka, pa su se iselili iz ovih krajeva kod rodbine u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, dok su oni hrabriji ipak odlučili ostati na svojim ognjištima. 

Međutim, seizmolozi su još na startu ove godine najavljivali da to nije sve, i da će područje Balkana itekako da se osjeti u narednom periodu, što se na kraju ispostavilo kao tačna informacija. Odmah nakon toga, Novi Pazar u Srbiji je se desio prvi zemljotres koji je bio duplo slabiji od onoga u Hrvatskoj, a bio je jačine 2,6 stepena po rihteru. 

Međutim, jučer, to jeste u nedjelju, opet veliki zemljotres koji je pogodio Hrvatsku, koja je po svemu sudeći jako podložna zemljotresima u posljednje vrijeme. Epicentar zemljotresa je bio kod Merkuševca, a jačina istoga bila je 2,6 stepena po rihteru, a sve se desilo noćas u 02:32 sata.