Nekada je ovo selo bilo najveće na potezu Jagodina, Rekovac, Kragujevac, sa više od 600 domaćinstava, ali danas je malo drugačije.

Svake godine, pred Vidovdan u Topoli kod Jagodine oživi legenda o proklestvu kneza Lazara, zbog toga što je u Boj na Kosovo iz ovog sela otišlo sedam od 700 konjanika i sada već decenijama ne mogu da povećaju broj domaćinstava na više od sedam.

Radi se o selu, oko 20 kilometara od Jagodine, državnim putem Jagodina, Rekovac, desno od Dražmirovca uskim asfaltnim putem zaraslim u šiblje i travu.

Među starijim stanovnicima, vlada vjerovanje da je to zbog kletve kneza Lazara od Kosovkog boja, dok mlađi iz okolnih sela vjeruju da je to zbog ekonomske situacije koja vlada u selu.

Dakle, na poziv kneza da u boj na Kosovo, na Vidodvan davne 1389. godine pošalju 700 konjanika, iz sela je otišlo samo njih sedam, zbog čega je srditi knez prokleo cijelo selo, da u njemu nikada ne bude više od sedam domova, tako prepričavaju mještani ovu legendu.

Mještani, od kojih je oko dvadeset, uglavnom stariji i bave se poljoprivredom, kazali su da ne znaju da li je to zbog kletve kneza Lazara i što su oklopnici topole stali na stanu Vuka Brankovića, ali je činjenica da godinama u selu nema više od sedam kuća i domova, “čim bi se u selu izgradila nova kuća i podiglo novo osmo domaćinstvo, ubrzo bi se neko ugasilo i imanje opustjelo”.

– S obzirom da smo svi stari, može nas biti samo još manje, nikako više – kažu mještani dok pričaju preko plota.