• Tačni datumi novih osvježavajućih pljuskova koji nas prate savršeno se poklapaju s datumima superćelijskih oluja od prošle godine.

Nakon gotovo dva tjedna “prašumske klime”, Srbija je ponovno pod udarom afričke anticiklone. Temperatura u Srbiji je u stalnom porastu, a očekuje se da će do 10. srpnja potrajati pravo tropsko vrijeme s temperaturama i do 39 Celzijevih stupnjeva.Prema riječima meteorologa Ivana Ristića, ovaj mjesec ne možemo pobjeći od pojave nepogoda.

  • Nakon toga dolazi do blagog pada temperature.Prema riječima meteorologa amatera Ivana Ristića, početak nestabilnog razdoblja s blagim padom temperature možemo očekivati ​​već sredinom srpnja, točnije nadolazećeg vikenda.

Prema Ristićevoj objavi na društvenim mrežama, od 13. do 20. jula uslijedit će kratkotrajna nestabilnost i blagi pad temperature. Temperature će se sljedećeg tjedna kretati od 32 do 37 stupnjeva Celzijevih. Preporuča se uživati ​​u trenutnom mirnom vremenu, jer će se u subotu, 13. jula, poslijepodne vratiti naoblaka koja će donijeti kišu, pljuskove s grmljavinom, mjestimice tuču i nepovoljne uvjete.

Naglašava da se temperatura na sjevernom Jadranu zadržava na oko 25 stupnjeva, izrazivši optimizam da tako i ostane.Ristić je istaknuo da je presudnu ulogu u našem spašavanju odigrala trenutna temperatura mora u Jadranu koja se kreće oko 25 stupnjeva Celzijevih.

Postoji mogućnost stvaranja jakih superćelijskih oluja. Dok je pisao, primijetio je da se datumi novih osvježavajućih pljuskova točno poklapaju s datumima superćelijskih oluja iz prethodne godine.

No, ako se ovakav trend nastavi i pojave slični vremenski uvjeti, postoji mogućnost superćelijske oluje s orkanskim vjetrovima brzine do 200 kilometara na sat, što je duplo jače nego prije, prema nedavnim izjavama Ristića. Kako potvrđuju stručnjaci nakon razornog nevremena koje je prošli tjedan pogodilo Srbiju, superćelijske oluje sve će više biti redovita pojava u našem svakodnevnom životu. Prema riječima klimatologa Vladimira Đurđevića, treba očekivati ​​povećanje učestalosti i intenziteta razornih oluja.

Sadašnje stanje stvari nije slučajna pojava, već izravna posljedica promjenjive klime. Imperativ je da se prilagodimo ovoj novoj stvarnosti, jer će se ona vjerojatno pogoršati u nadolazećim godinama. Klimatolog Vladimir Đurđević predviđa da kod nas neće doći do platoa intenziteta nevremena; umjesto toga, možemo predvidjeti čak i više katastrofalnih vremenskih događaja koji nadmašuju one kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme.
Milenko Jovanović, meteorolog iz RHMZ-a, istakao je da su nedavne katastrofe koje pogađaju Srbiju pojava koja se ponavlja i koja će u budućnosti biti sve češća. Međutim, naglasio je da njihova ozbiljnost neće doći do točke u kojoj se ne možemo oporaviti i nastaviti živjeti.


Prema riječima meteorologa Jovanovića, visokorazvijen kumulonimbusni grmljavinski oblak, poznat i kao praktički superstanična oluja, može se zadržati različito dugo. Iako ova pojava nije nova, samo spominjanje ima značajnu težinu i implicira katastrofalan događaj, prenosi Mondo.Prema njegovom objašnjenju, ekstremne vremenske prilike su u porastu i ne pokazuju znakove smanjenja u nadolazećim godinama.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here