Od kako vlada pandemija korona virusa , naučnici i stručnjaci širom svijeta , pokušavaju na sve moguće načine da nađu neki modul , kako bi se zaraza konačno prestala širiti. Prognoze za vakcinu , su takve , da stručnjaci misle da bi se ona mogla pojaviti tek iduće godine.

Naime, stručnjaci širom svijeta na sve načine pokušavaju da spriječe širenje zaraze , pa su tako konstruisali uređaj koji bi trebao da spriječi širenje virusa , a mnogi su se zapitali , kako taj uređaj uopšte izgleda.

Naime , po nekim pojašnjenjima , ovaj uređaj se svodi na uređaje koji pomažu kod rashlađivanja. S ovim uređajem se vrši sterilizacija samog vazduha u prostoriji u kojima se zadržava veliki broj ljudi. Svoje inovativno rješenje , kao i sam izum , grupa stručnjaka je dala  na raspolaganje Srbiji , za vrijeme trajanja pandemije korona virusa. Uređaj funkcionira na principu rashlađivanja , a radi se o tome da UVC zrake HVAC I UVC kanalu uništavaju korona virus bakteriju koja se širi svuda oko nas i koje veoma lahko možemo da udahnemo i da se zarazimo.