Situacija je vise nego haotična na našim prostorima. Najviše se to odnosi na Srbiju i njen glavni grad, ali ni u drugim mjestima nije mnogo bolje stanje ! Svijet je u panici i velikom strahu ! Još jedna -ćinjenica da sezona ambrozije obično kreće krajem jula ili početkom avgusta i traje oko dva mjeseca, mada mnogi osjećaju probleme i prije ali i poslije tog perioda !

 Vidiljivo je da je pik drugog talasa kada je Srbij u pitanju na vrhuncnu, broj zaraženih svakim danom raste, bolnice su krcate i stalno se pojavljuju nova žarišta. Zdravstveni sistem je polako pred pucanjem i prijeti nam velika opasnost ! Doktori upozoravaju da bi krajem godine moglo doi do spajanja korone i sezonske gripe a prije toga dolazi kritičan period za sve one koji su alergični na ambroziju,a takvih je samo u Beogradu preko 30 %.

 Naime, alergijska rekacija se kod ambrozije najčeše javlja u disajnim putevima. Disanje je jako otežano i pojačana sekrecija su osnovni oblici ispoljavanja alergije koja može u određenim situacijama preći u asmatične napade. Simptomi su i osjetljivost očiju, peckanje istih, otečenost kapaka, a kada uzmemo u obzir da ambrozija najviše napada disajne puteve, a korona napada respiratorne organe, svi oni koji su alergični na ambroziju spadaju u rizičnu skupinu ljudi ! Iz tih razloga one osobe koje se nisu ranije javljale ljekaru kada je u pitanju alergija, sada bi to trebale da urade. Ono što je jako bitno između alergije i korone, to jeste razlike u simptomima, a to je da kod alergije nema temperature, kao ni bola u grudima što je svakako slučaj od korona virusa. !