Na našoj glumačkoj sceni je bilo puno jako dobrih glumaca i glumica koji i nisu uvijek imali glavne uloge ali su imali veliki talenat a neki od njih su na kraju život završili zaboravljeni i ostavljeni od svih. Takav je na žalost slučaj i sa Živkom Matić koju svi pamtimo po ulogama koje je imala u serijama Ljubav na seoski način i Građani sela Luga a pored toga je glumila i u nekim filmovima ali i na daskama koje život znače.

Živka je zajedno sa glumcem Batom Živojinovićem osvojila i nagradu za glumački par godine koji se dodjeljuje na filmskom festivalu u Nišu 1972. godine a za njihove uloge u humorističkoj seriji Građani sela Luga. Živka Matić je rođena 1923. godine i to u porodici jako bogatog čovjeka. Pamti se da je on prvi u Beogradu imao svoj automobil a bio je i osoba koja je izvršila elektrifikaciju svog grada Požarevca.

Ali čini se da i nije bio baš dobra osoba jer je malenu Živku odmah po rođenju dao u sirotište u Beograd a nakon nekog vremena je usvojio jedan bankarski službenik i njegova žena. Od samog početka svog života glumica je mala tešku sudbinu a skončala je kao beskućnik u svojoj 75-oj godini života i nije imala nikoga svog pa je njenu sahranu platio grad Požarevac u kojem je i pokopana.

Ono što je posebno tužno je da ni dan danas 23 godine nakon njene smrti njen grob nema spomenik nego je tu samo spomen ploča kojuj je također podigao grad u njenu čast. Glumica je umrla sama i u bijedi a niko od kolega je nije kontatirao godinama i ostala je zaboravljena od svih.