Za samo par sati mala rijeka Volme u Njemačkoj je dostigla kritičan nivo pred izlivanje, a na lice mjesta je došla policija dok su helikopteri nadlijetali rijeku.

Iz minute u minutu situacija je bivala sve dramatičnija, voda se izlila na ulica, a na kraju je ušla i u stambene objekte. Goran Radojev iz Srbije je otišao u Njemačku na mjesec dana, a na društvenoj mreži Tviteru je objavio traumatično iskustvo kad je poplavljena zgrada u kojoj je on boravio.

Kako je napisao na Tviteru, svaki dan su bile kiše, posebno pljuskovi u utorak 13. jula su imali za posljedicu poplave kakve nisu viđene u zadnjih stotinu godina. U srijedu ujutro mu je prijatelj postavio pitanje da li mu je auto još uvijek na istom mjestu.

– Nisam shvatio pitanje, sve dok mi nije poslao slike sa autima koji “plivaju” u jednom dijelu grada Hagena. Vidim tada da je jedna mala rrijeka imena Volme pored stana koji smo iznajmili porasla, ali da nije ništa kritično. Međutim, samo za par sati nivo je porastao do te mjere, da je blizu izlivanja i tada dolazi policija, osmatra situaciju, helikopteri nadlijeću rijeku – objavio je Radojev.

Poslije toga je njegova supruga pitala policajaca šta da rade sa autima, a odgovor je bio da ga preparkiraju na neku višu tačku u Hagenu. U povratku i to samo oko 15 minuta kasnije, vidjeli su da je situacija sve gora i da je voda već na ulicama grada.

– Komšija dolazi da kaže da isključimo sve osigurače, jer je podrum pun vode i da će uskoro nestati struje u zgradi.

Ostatak pročitajte OVDJE.