Nedavno je iznenada preminuo muftija Muamer Zukorlić a sada je njegov sin dao intervju za Kurir u kojem je pričao o njemu. Rekao je da je njihov posljednji razgovor bio dan ili dva prije njegove smrti a Usame je tada bio u Istanbulu kada je skupština RIK-a trebalo da ga imenuje za zamjenika predsjednika.

Usame kaže da on nije želio ovu funkciju ali mu je njegov otac rekao da mora da je prihvati i da je vrijeme za ozbiljne stvari. Usame je prije desetak dana postavljen za predsjednika Stranke pravde i pomirenja koju je osnovao i vodio njegov otac a on kaže da mu je jako teško i da nailazi na velika iskušenja jer njegovog oca više nema.

Međutim iza sebe je ostavio timove ljudi koji znaju šta trebaju da rade kao i institucije i sve se nastavlja po njegovom planu što njemu dosta olakšava ulogu koju je preuzeo. Usame smatra da je njegov otac ostavio veliku ostavštinu a prije svega to su Islamska zajednica koju je vodio godinama kao i politička stranka koju je osnovao prije osam godina.

Pored toga muftija je uticao i na polju obrazovanja, učestvovao je u osnivanju Internacionalnog univerziteta ali je bio i pokretač ideje za osnivanje Državnog instituta. Usame smatra da je njegov otac cijeli svoj život posvetio vraćanju dostojanstva bošnjačkom narodu koji živi u Srbiji i u svemu što je radio je bio nepokolebljiv. Zbog toga što je mnogo radio njegova porodica ga je ostala željna jer je rijetko bio sa njima. Inače Usame je muftijin sin kojeg je dobio sa prvom ženom i rođen je u Alžiru dok su mu roditelji još studirali. Ostatak pročitajte ovdje.