Iako kroz čitavu historiju ljudske civilizacije žene nisu imale puno prava ili olakšica u životu, ni danas nije puno lakše ženama jer se moraju suočiti sa mnogo problema. Žensko tijelo je nevjerovantno jer ima mogućnost stvaranja novog života ali to sa sobom donosi i mnoge poteškoće poput menstruacije i menopauze.

Menopauza se dešava u srednjoj dobi i tada žene većinom gube sposobnost darivanja života, ali ta pojava nije baš sasvim ugodna i utiče na raspoloženje i zdravlje mnogih žena u tim godinama. Menopauza, neki tvrde, može trajati i do sedam godina i da sa sobom nosi razne simptome. Jedan od najčešćih simptoma su tzv. “valunzi” a to se javlja kada vam je jako vruće bez ikakvog razloga. Ovo za sobom povlači i dosta znojenja kako bi se tijelo rashladilo, što isto može biti jako neugodan simptom jer ćete se puno znojiti. Razdražljivost, napetost i nesanica su isto jako česte pojave.

Mnoge žene se suočavaju i sa određenim promjenama u mozgu pa dolazi i do nenormalnog osjećaja gladi i razdražljivosti pa i regulacije tjelesne temperature, što objašnjava pojavu valunga. Ove lažne vrućine također izazivaju i lupanje srca radi lučenja adrenalina što je normalno u uvjetima povišene toplote.

Valunzi mogu izazvati i neugodan osjećaj na koži te čak i simptome slične nekoj virozi, ali dobra je vijest da često te navale sa znojenjem i čudnim osjećajem na koži nestanu kroz nekih 20 minuta. Valunzi su jedan od neugodnijih aspekata menopauze ali srećom to ne traje zauvijek i ne ostavlja jake posljedice. Šta vi mislite o ovome?