Kada je reč o Srbiji , verujemo da svi koji kažu da nema posla , jako dobro lažu, ili nikada nisu oprobali razne stvari . Naime , da se može napraviti posao od bilo čega pokazuje nam i dnaašnja priča , a koja će vam možda malo otvoriti oči. Naime , Saša i Neda Nikolić u jedini u Srbiji , a koji se bave uzgojem najskupljeg začina na svetu , a to je šafran..

“Videli smo putem medija da je šafran najskuplji začin na svetu, raspitali se, uvideli da se može uzgajati kod nas i tako je sve krenulo.Nismo najpre znali gde da nabavimo lukovice, jer se cvet tako sadi. Kod nas nismo pronašli pa smo 20.000 lukovica kupili u Francuskoj. Zasadili smo ih na 10 ari našeg zemljišta u obližnjem selu Tamnič, a prve godine smo imali oko 20 grama začina” – počinje da nam priča Saša. Naime, sama lukovica košta p o20 do 30 evra po jednom komadu, a sadi se u avgustu, a već u oktobru se beru prvi cvetovi. Ne treba se puno zalevati, jer itekako trpi vlagu.

“Kada smo krenuli, ogradili smo parcel zbog divljih svinja, a samo jednom smo imali peh da srna preskoči ogradu i popase deo zasada.Inače, cvet beremo nekoliko sati tokom dana jer je prenaporno biti duže savijen, a i obrano cveće treba što pre da se odvoji od tučka. Tučak zatim sušimo tako što ga poređamo na drvenom ramu, odnosno prirodnoj svili koja je na ramu” – kaže Saša. Verovali ili ne, u stranim zemljama gra mošta i do 40 evra. “Šafran je izuzetno jakog mirisa, ima pun ukus. Probali smo ga, stavili u pilav recimo, probali smo ga sa piletinom, sa muslijem. Sin je pravio sladoled i dodao šafran. Taj začin ide i u slana i slatka jela” – kaže Saša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here