U našem regionu se sve češće priša o natalitetu, tačnije o padu istog, a malo toga se ustvari radi kako bi se pomoglo porodicama koje planiraju da imaju djecu, te kako bi imali bar neke olakšice, ako ne finansijsku pomoć.

U današnje vrijeme nije nimalo jeftino imati dijete, s obzirom da je potrebno sve, od pelena, hrane pa sve do lijekova, a većina lijekova koja se koriste za bebe i maju djecu nisu na esencijalnim listama, dok cijena niti jednog nije ispod pet eura.

Upravo zbog svih ovih razloga rijetko ko se više i usudi imati dijete, a kad čujete da neko u porodici ima više od dvoje djece, to se danas graniči sa čudom, nažalost. Neizvjesnost oko posla, ekonomska kriza, pa sad i cijela situacija sa korona virusom, samo dodatno demotivišu ljude od stvaranja svoje porodice i rađanja djece. Ipak ima i onih koji su itekako hrabi, pa se uprkos cijeloj situaciji ne odriću svojih želja da imaju veliku porodicu, ali je to posebno teško ukoliko je u pitanju samohrani roditelj.

Maja Kovačević je majka čak 11 djece, a žive u selu Vrdila kod Kraljeva. Dakle, njen muž Rašo i ona su oduvijek maštali kako će imati veliku porodicu i taj sam im se zaista ostvario, ali dolazi i sa posljedicama, nažalost.

Nažalost, Rašo je preminuo prije tri godine zbog bolesti srca, pa je Maja ostala samohrani roditelj. Vrlo teško žive još od Rašine smrti, a mnogi je sada osuđuju što ima toliko djece, iako ona i nije kriva za to, jer su nekada imali zaista lijep život. Prvo dijete rodila je sa 25 godina, a poslije toga je imala još deset poroda. Neki od komentara su bili zaista brutalni, ali Maja kaže da je to ve odavno njena svakodnevnica.