Jedna od najčešćih tema je drfinitivno sagorevanje masti , odnosno može li se uz bavljenje sportom ili korištenjem nekih posebnih namirnica izgubiti tjelesna težina. Naime , sagorevanje masti prestavlja oksidaciju masnih kiselina , pa se tu mast cepa na masne kiseli , koje se koriste kod metabolizma masti i telu daju energiju. Međutim, kod metabolizma se za dobivanje energije, ne koriste samo masti već i glukoza. Udio sagorijevanja masti u metabolizmu ovisi o samoj muskulaturi.

Što se osoba više bavi sportom i što veću mišićnu masu ta osoba ima, to više dolazi do sagorijevanja masti. Kad se uzme u obzir jačina opterećenja, tada relativno gledajući, izgleda, da kod manjeg opterećenja dolazi do većeg sagorijevanja. Kada je u pitanju zdravlje , mnogo namirnica iz prirode mogu da se iskoriste kako bi se poboljšalo zdravlje našeg celog organizma. Naime , odnedavno je otkriveno da ostoji neki napitak koji se jednostavno spremni , a koji predstavlja pravu riznicu zdravlja.

U pitanju je voda đumbira , a neke od njenih prednosti su da balansira nivo holesterola , snižava krvni pristisk, te sprečava stvaranje arterijskih krvnih ugrušaka. Poznato je i da ublažava bol u zglobovima , te da poboljšava proces varenja, također čini imunitet jačim . Mi vam prenosimo recept za vodu od đumbira : nekoliko kriški korena đumbira , pola litre vode, kašičica limunovo soka. Prvo prokuvajte vodu, a zatim dodajte đumbir. Ostavite sadržaj da se krčka 15 minuta, pre nego što ga sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi, pa procedite u šolju i dodajte limunov sok. Ovako naravljena napitak konzumirajte po šolju pre doručka i pre večere.