Cijeli svijet zna da je Rusija prva zemlja , koja je predstavila svoju vakcinu protiv korona virusa. Time se pohvalio predsjednik Vladimir Putin , koji je još rekao , da je njegova starija kćerka bila jedna od onih koja je dobrovoljno pristala da se testira na novu vakcinu.

 

Prilokom pravljenja ove vakcine , stručnjacima je pomogla informacija koja je dobijenja prilikom razvijanja seruma protiv ebole , a prilikom razvijanja ove vakcine , je korištena ista tehnologija , i to je potvrdio i direktor Nacionalnog istraživačkog centra „Gamalej“ , Aleksandar Ginburg.

On je naveo da je ta tehnologija napravljenja za uvođenje gena u ljudski organizam sa drugim ciljem , a to je liječenje bolesti uz pomoć genske terapije , ali se sada ta tehnologija uspješno koristi i za stvaranje vakcina. Aleksandar je također rekao da vakcina nikako neće uticati na zdravstveno stanje osobe koja ju primi. Rdi se o tehnologiji koja može veoma precizno , čak do jednog nukleotida , do jedne aminokiseline da odredi dozu koju treba unijeti u organizam.