Jugoslovenska pop i rock scena je bila nešto izvanredno što se i dan danas sluša, ali ako postoji ijedan bend bivše države kojeg su uvijek svi voljeli, to su bili Indexi. Indexi su stvorili pregršt hitova poput pjesama “Balada”, “Sve ove godine”, “Sanjam”, “Da sam ja netko”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Plima”, “Ulica prkosa” i mnoge druge.

Osnovani su 1962. godine i bili su uglavnom instrumentalni rock sastav koji je kopirao strane pjesme sve dok nisu napisali prvu autentičnu bosanskohercegovačku rock kompoziciju pod nazivom “Nikada”. U Indexima su bili velikani poput Kornelija Kovača, Đorđa Novkovića i Milića Vukašinovića, ali glavni je uvijek bio pjevač Davorin Popović.

Ova legenda iz Sarajeva rođena je 1946. godina i uvijek svima bio poznat po harizmi, unikatnom glasu i vokalnom izražaju te po svojoj dobroti. Iako je bio izuzetan košarkaš i dobar student na političkim naukama, Davorin se opredjelio za pjevanje i ostao zauvijek upamćen u historiji ovog regiona. Indexi i njihova muzika bi bili nezamislivi bez Davorinovog glasa, a on je čak snimio i par solo albuma. Imao je mnogo nadimaka poput Dača, Davor a neki su ga zvali i Pimpek zbog izrasline kraj uha. On je sebe nazivao “Pjevač” jer bi svoje priče započinjao sa “slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”

Oženio se i dobio sina 1991. godine ali je tokom rata ostao sam u Sarajevu i poslije rata pjevao na mnogo koncerata Indexa. Mnogi su velikani naše scene odrasli na muzici Davorina i njegovog benda, a neki su za njega rekli sljedeće – “ako Davorin za nekog kaže da je dobar, onda će od te osobe biti nešto u životu” te su dodali da se s gospodom znao ponašati kao gospodin, a s mangupima kao mangup. Više pročitajte ovdje.