Polako ispraćamo zimu, a već sada polovinom marta, kalendarski nam nastupa proljeće. Vjerovatno najljepše doba godine, tada se sve budi nakon duge, naporne i hladne zime. Flora i fauna je definitivno se počela buditi, čuje se cvrkut ptica, potoci žubore, a samim time i životinjski svijet se napokon budi, pogotovo u samoj prirodi. Međutim, kako se vrijeme promijenilo, sada imamo samo ljeto i zimu, jesen i proljeće su faktički kalendarski i nestali. 

Samim time, životinje koje su itekako nezgodne u bilo kojem obliku, i nije ih nikako ugodno ugledati, jesu zmije. Ono što je najvažnije napomenuti je to, da su one u 99% bezopasne životinje, ako se ne osjete ugroženo. Međutim, pošto su hladne klizave i sluzave i uglavnom se nalaze u travi, tako da je jako lako da se nagaze ako se nalazite gdje u prirodi. One se tada osjećaju ugroženo, i sigurno je daće pokušati da vas ugrizu, što može biti itekako opasno. 

Međutim, u posljednjih par godina one su se toliko udomaćile, da sve više i više dolaze u civilizaciju. U dvorištima ispred kuća su redovna pojava, dolaze u potragu za hranom, i svakako nema puno krošnji od drveća, tako da mogu upijati sunčevu svjetlost. Kako se riješiti zmija na bezbolan način, i da ih udaljite iz vašeg dvorišta? Zmije nikako ne vole ježeve, jer su im neprijatelji broj 1. 

Ako ih nemate prave, onda stavite par igrački u obliku ježa. Dalje, zmije ne podnose miris benzina. Isjecite malu flašicu i u nju naspite naftu ili benzin, i lako ćete riješiti sve svoje probleme.