Naravno da odnosi nisu isti u dvadesetim i pedesetim godinama i naravno, da se dešavaju razne promjene, a one počinju u četrdesetim godinama, hormonske su i nezaobilazne su.

Pored promjena u tijelu i raspoloženja, primjetiti ćete i da vam se sek sualni život mijenja.

Imate manje volje za se ksom
Kad zakoračimo u četrdesete, polako počinju da se mijenjaju i hormoni, a to može da dovede do toga da žene imaju manje želje za sek som. Isto tako, može da se desi da je ženama potrebno duže kako bi bile spremne za se ks, uz vrlo čest problem suhoće vagine. Ovaj pritisak se može smanjiti uz pomoć lubrikanta, a isto tako, razgovor sa partnerom pomaže da opet počnete da uživate u sek su.

Mnogo je teže zatrudniti
Što je žena starija, to više opada kvalitet i količina jajnih ćelija pa je zbog toga teže zatrudiniti. Šansa za začeće u 40. godinama značajno opada zato što se smanjuje i količina i kvalitet jajašca za oplodnju, a osim toga raste i rizičnost same trudnoće, pa tako poslije 40. godine raste rizik od pobačaja.

Češće doživljavate orgazam
Mit je da žene u zrelim godinama ne mogu da dožive orgazam, naime, žena sa godinama ima i više samopouzdanja i iskustva. Otvorenija je i više uživa u samu sek sualnom činu. Upravo su to razlozi zašto žene u četrdesetima mnogo lakše dožive orgazam nego prije.

Muškarac može duže da odlaže orgazam
Kako kod žena tako se i kod muškaraca sa godinama mijenja nivo hormona, a to vodi do toga da on može duže da odlaže orgazam i da intenzivnije uživa u sek su. Na ovaj način će imati više vremena za partnerku, a time je i veća vjerovatnoća da će imati orgazam u isto vrijeme.