Srbija je u posljednjih godinu dana zbog ratnog sukoba u Ukrajini postala država u koju su se sklonili mnogi Rusi i Ukrajinci, posebno muškarci iz Rusije koji su se tu sklonili od mobilizacije, mada je i mnogo žena pobjeglo od rata u Srbiju. Neke su našle i partnere ovdje, a ima i onih koji su pokrenule vlastite poslove, ili su prebacili svoje poslove iz Rusije u Srbiju.

Tako je i ova djevojka koja se zove Irina Živaja Grozdova bila instruktorica fitnesa u Rusiji . Ona se prije nekoliko mjeseci preselila u Beograd a sa njom je došao i njen suprug, koji se brzo zaposlio u jednoj IT kompaniji. Kako Irina kaže, Srbiju je prije svega izabrala zbog ljudi, te im odgovara i klima koja je mnogo bolja od sredine iz koje je došla: “Lokalna klima je mnogo blaža i prijatnija od centralne Rusije. Život u glavnom gradu Srbije je bogatiji nego u gradu gdje sam živjela. Pošto sam pristalica zdravog života, ne sviđa mi se što je pušenje dozvoljeno na većini javnih mjesta. U Rusiji je to već zabranjeno 15 godina.”

Dodala je i da trenutno uopšte ne razmišlja o povratku u Rusiju te da je jedino željna svojih roditelja. Ona na Instagramu svojim pratiocima iz Rusije, ali i ostalima pokazuje kakav joj je život u Srbiji, a mnogima se dopadaju neki dijelovi Beograda te ističu kako ih sve to podsjeća na  Sankt Peterburg. Kako kaže Irina, mnogi joj i zavide jer u februaru hoda u tankoj jakni, dok je u Rusiji minus 19 stepeni, a neki su joj rekli da bi rado došli da malo prošetaju osunčanim Beogradom

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here